Konsten har vunnit en självklar plats i Stockholms city. Förra årets prisade samarbete mellan Liljevalchs och AMF Fastigheter har under 2017 fortsatt med stor framgång. Genom att etablera Liljevalchs Vårsalong i Urban Escape-kvarteret har konsten har blivit tillgänglig för många nya besökare mitt i centrala Stockholm.

Fjolårets Vårsalong var historisk och nyskapande när Liljevalchs flyttade anrika Vårsalongen till Urban Escape-kvarteret.

– Det har varit spännande att bygga vidare på framgången från 2016. Årets första månader har brusat av liv och konst på Malmskillnadsgatan 32, på ett sätt som känns alltmer naturligt. I år har vi breddat för ett vidare åldersspann, då vi även anordnat "Vårsalongen – Unga tecknar" som en kompletterande utställning i Gallerian. Det är viktigt att ge den unga konsten ett rum att flöda fritt i, säger Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs. 

Vårsalongens två år i Urban Escape beräknas ha besökts av cirka 166 000 personer. Det höga antalet besökare visar konstens genomslagskraft även i en mindre traditionell miljö. Satsningen ”Vårsalongen - Unga tecknar” lockade ungdomar att hitta nya konstuttryck och tusentals besökare i Gallerian fick ta del av de 43 blyertsverken.

– Tillsammans med Liljevalchs har vi lyckats skapa en ny form av stadsmiljö. Arbete, handel och kultur knyts samman och är ömsesidigt berikande. Urban Escape-kvarteret visar hur konsten får ta plats i det nya stadsrum som vi just nu skapar mitt i city, säger Mats Hederos, VD på AMF Fastigheter.

Vårsalongen 2017 har ställt ut konsten i en ruff miljö, vilket skapat samma kontrasterande verkan som utställningen kännetecknas av i sin helhet. Mötet mellan människor, men också mellan människan och konsten, har alstrat en ny dimension till innerstadens puls.


För ytterligare information, kontakta:

Marcus Hallberg
, kommunikationsansvarig AMF Fastigheter
E-post: marcus.hallberg@amffastigheter.se
Telefon: 08 - 696 31 13 

Mårten Castenfors, vd Liljevalchs
E-post: marten.castenfors@stockholm.se
Telefon: 08-508 31332

 

Fakta om Vårsalongen 2017

 • Vårsalongen anordnas årligen av Liljevalchs sedan 1921. 2017 blir andra året i rad som Liljevalchs Vårsalong hålls i city och i Urban Escape-kvarteret.
   
 • De senaste två åren beräknas cirka 166 000 personer besökt Vårsalongen.
   
 • Vårsalongen är en jurybedömd konstutställning. Årets jury består av Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs Konsthall, artisten Magnus Uggla och konstnärerna Charlotte Gyllenhammar och Ernst Billgren.
 • Vårsalongen består av konstverk utställda av både etablerade och icke-etablerade konstnärer.
   
 • 2017 års Vårsalong hade över 2 500 ansökningar från hela landet.
   
 • Ansökningarna sker anonymt – och alla över 18 år är välkomna att söka: unga som gamla, professionella som amatörer.
   
 • Vårsalongen flyttade 2016 till Urban Escape eftersom Liljevalchs lokaler renoveras och byggs ut.
   
 • Vårsalongen 2016 i samarbete med AMF Fastigheter prisades för sitt nytänkande och tilldelades priset Årets affärsmässiga kultursamarbete under Swedish Arts & Business Award i maj 2016. 

Fakta om Urban Escape Stockholm

 • Urban Escape Stockholm växer fram i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg och består av fem fastigheter, fyra gator och två torg.
   
 • Urban Escape Stockholm kombinerar kontor, hotell, handel, restauranger, mötesplatser och servicetjänster. Byggperioden pågår från sommaren 2014 till våren 2019 och utökar fastighetsarean från befintliga 95 000 kvm till cirka 130 000 kvm.
   
 • Urban Escape Stockholm omfattar cirka 62 000 kvm för moderna och flexibla kontor, cirka 29 000 kvm för hotell och konferens, och cirka 38 000 kvm för handel och restaurang.
   
 • Utveckling av Brunkebergstorg sker tillsammans med Stockholms stad och Stena Fastigheter (Hotell Sergel Plaza).
   
 • Utvecklingen av Regeringsgatan sker tillsammans med fastighetsbolagen Vasakronan, Pembroke och Hufvudstaden.

 

 

Om AMF Fastigheter

AMF Fastigheter är ett av Sveriges största fastighetsbolag med 39 kommersiella fastigheter i Stockholm och Sundbyberg. Genom att utveckla och förvalta våra kontor, handelsplatser och kvarteren runtomkring bidrar vi till en levande och attraktiv stad. AMF Fastigheter är ett helägt dotterbolag till pensionsbolaget AMF. Fastighetsportföljen som AMF Fastigheter förvaltar har idag ett marknadsvärde om drygt 55 miljarder kronor. Läs mer på www.amffastigheter.se

Kontakt


Marcus Hallberg

Presskontakt

marcus.hallberg@amffastigheter.se

08-600 68 87

070-266 42 94

Tina Landelius

Presskontakt

tina.landelius@amffastigheter.se

08-600 69 26

0722-35 32 69

Presstelefon (jour)

Pressfrågor utanför ordinarie arbetstid

press@amffastigheter.se

0738-36 34 50